+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

V petek, 20. 11. 2020, obeležujemo dan slovenske hrane in spremljajoči, že deseti po vrsti, Tradicionalni slovenski zajtrk.

Ob dnevu slovenske hrane podprimo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane ter spodbujajmo zavedanje in pomen domače samooskrbe. Zavedati se moramo tudi pomena ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Ker smo vedno bolj ozaveščeni o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti, je pomembno, da so mladi in otroci ozaveščeni tudi o izrednem pomenu rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Zaradi epidemije covid-19 bo letošnja izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka nekoliko drugačna. Vloga staršev, vzgojiteljev in učiteljev je, da otrokom predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih. Lokalno pridelana hrana je namreč bolj sveža, polnejšega okusa in brez dodatkov za skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse našteto pa nam zagotavlja lokalna slovenska hrana. Ob izbiri le-te podpiramo, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju podeželja.

Vzpodbudimo otroke in mladostnike k uživanju slovenske lokalne hrane tako, da v petek, 20. 11. 2020, s pomočjo staršev, vzgojiteljev in učiteljev pripravijo zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za tradicionalni slovenski zajtrk: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade.

Spodaj prilagamo vsebine, ki se navezujejo na pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka. Med njimi najdete tako videoposnetke kot tudi ideje in recepte za tradicionalni slovenski zajtrk.

Tradicionalni slovenski zajtrk letos v nekoliko drugačni obliki

Predlogi za zajtrk 

Posnetek o tradicionalnem slovenskem zajtrku

Prispevek Infodrom

Dostopnost