+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

 

Od 8. do 12. 2. 2016 sva bili na strokovnem usposabljanju na Paddock school v Londonu. Asistirali sva v razredu, kjer je bilo 8 otrok in vsaj trije asistenti, in tako spoznali delo po metodi TEACCH, ki je oblikovana posebej za otroke z avtizmom in govorno jezikovno motnjo. Anja je bila v Paddock Primary school, Diana v Little Paddock. Počutili sva se lepo sprejeti, okolje je zelo multikulturno in hkrati izredno sproščeno.

Delo poteka zelo strukturirano. Vsak učenec ima svoj osebni slikovni urnik, kjer po opravljeni nalogi odstrani sličico in tako vidi, katera aktivnost je naslednja na vrsti. Razred ima še svoj razredni urnik. Veliko pozornost posvečajo samostojnemu delu, ki krepi predvsem otrokovo pozitivno samopodobo, ki je vsaj toliko pomembna kot akademska znanja. Komunikacija poteka vzporedno po treh poteh. Kdor zmore, govorno komunicira, vsi pa hkrati uporabljajo sličice, ki jih imajo v individualnih komunikacijskih mapah, ter znakovni jezik. Gibanje na svežem zraku je dnevno na urniku, če le ni preveč deževalo. Mokra igrala niso ovira, saj so si oblekli svoje »wets« (nepremočljive hlače). Vsem po malem teče iz nosa, vendar resno ne zbolijo tako zelo pogosto, je poročala učiteljica.

Rdeča nit programa je, da se otroci počutijo dobro in da z nalogami, ki jih zmorejo opraviti v čim večji meri tudi samostojno, razvijejo samozavest, ob tem se naučijo veliko življenjskih vsebin in veščin. Na koncu izobraževanje se šele ugotavlja, ali bo otrok sposoben opravljati neko manj zahtevno delo ali bo potreboval status invalida.

V duhu sproščenosti, ki sva je bili deležni, sva preživeli tudi večer z muziklom »Mamma mia!«, ki naju je popeljal v lahkotni »summer feeling« deževnemu in vetrovnemu vremenu navkljub.

To lahkotnost, obarvano z optimizmom, sva spakirali v svoj kovček in ga poskušava prenesti tudi med učence – kajti pri našem delu je prav optimizem vsaj toliko pomemben kot učinkovita metoda, ki sva jo v tem tednu lahko v praksi spoznali in nama bo vsekakor v korist pri nadaljnjem delu.

Bogat teden, kjer sva srečali prijazne ljudi in razširili svoj osebni kot tudi poklicni horizont!

 

Diana Vali in Anja Božič

 

Dostopnost