+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

BILI SMO NA ODRU »TALENTOV«!

Učenci od 4. do 9. razreda so 10. 3. na tehniškem dnevu z očitnim zanimanjem in navdušenjem odkrivali zaodrje Opere, se spraševali, kako pripeljejo starinski avto in mnogo večje predmete na oder, kje so glasbeniki, ki igrajo med predstavo, kje se operni pevci z obleko in ličenjem preobrazijo v vloge, ki jih igrajo, kje in kako so obiskovalci pred leti preživljali odmore med predstavami, kaj se dogaja za zaveso na odru, kdo prižiga luči in kako ve, kdaj in še vrsto drugih vprašanj. Skozi vsa nas je z zanimivim in otrokom razumljivim pripovedovanjem vodila ga. Janja Piks in nam razkazala zaodrje ter obiskovalcem predstav skrite prostore. Gotovo je močan vtis na otroke naredil sam oder, saj, kot so povedali sami, smo tudi mi končno stali na odru, kjer so snemali oddajo »Slovenija ima talent«.

IMG_1220

Hiša eksperimentov nam je zopet nudila mnogo izkušenjskega učenja, navdušenja nad izvajanjem poizkusov in spoznanji ob sproščenem raziskovanju. Ugotovili smo, kako »zveni« naša teža, zakaj mehurčki potujejo različno hitro, se zabavali s posnemanjem slovenskih narečij, se čudili nad potovanjem zvoka, ustvarjanjem barvnih odtenkov, optičnimi prevarami, »polagali« roke in se skušali pokriti z milnim mehurčkom. Na koncu smo, utrujeni od vtisov in aktivnega raziskovanja, počivali na fakirski postelji. Učitelji malce dlje.

IMG_1273

Po vrnitvi v Zavod so učenci lahko rešili učne liste iz Hiše eksperimentov ali na poljuben način izražali vtise tehniškega dne. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na fotografijah v galeriji.

Dostopnost