+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

V sredo, 26. 4. 2017 smo z učenci 4. – 9. razreda obiskali Ljubljanski grad. Izpred lutkovnega muzeja smo se peš odpravili do Ljubljanskega gradu. Tam smo se razdelili v dve skupini.

Prva skupina je šla na voden ogled »Oprodova preizkušnja v grajskem gozdu« na Ljubljanskem gradu. S pomočjo namigov so učenci Oprodi pomagali opraviti naloge, ki so ga ločile do naziva vitez.

Druga skupina pa si je ogleda Razgledni stolp, projekcijo Virtualni grad in Muzej lutk.

Nato sta se skupini zamenjali. Ker je začelo rositi in ker je izvedba izbranega vodenega ogleda možna le v suhem vremenu, so nam omogočili voden ogled »Pobeg viteza Erazma«. S pomočjo zemljevida, na katerem so se skrivali različni namigi za uspešen pobeg, so se otroci v družbi grajskega vodnika odpravili na pustolovsko popotovanje po gradu, ki jih je naposled pripeljal do skrivnega izhoda, pri tem pa so temeljito spoznali grad, njegovo preteklost, obrambne funkcije ter arhitekturne posebnosti. Ker pa je bil Erazem predvsem vitez, so se pogovarjali tudi o tem, kdo sploh je lahko postal vitez, kakšna sta bila viteška šola in viteški kodeks ter kakšna je bila viteška bojna oprava.

Dostopnost